Lefteris Martakis - architect

Λευτέρης Μαρτάκης

“Thalassinou” Clothes store

FACTS & CREDITS:

Interior design | Lighting design | Store equipment furnishing design | Supervision  

Status: Completed

Country: Greece

Site: 91, Eleftheriou Venizelou St., Chios island



DESCRIPTION: 

“Thalassinou’s” clothes store is relocated in a new two-storey building of neoclassic architectural style in a developing area of commercial use. The new property is fully restored not only concerning its exterior but also its interior area promoting its specific architectural features and construction materials.

The main façade has been restored as it goes: all the wooden openings are repaired and repainted, part of the ground floor walls which are constructed mainly of large grey stones (of Turkish origin) are reconditioned. These particular walls support the arches of the ground floor. The solid iron parts of corbels and railings of the unique balcony as well as the decorative iron railings of the openings are restored and preserved with a special technique. The highlight of the exterior main façade restoration is the architectural lighting which emphasizes the verticality of the building with the use of fitted light spots as well as exterior light spots with a narrow light beam.

The store is placed on the ground area of the building and it is divided in two equal sections separating the men’s and women’s wear with their own fitting rooms. The industrial style has been selected incorporating elements from the old store at the same time like for example, the wooden stands of the shop windows and the wooden counters for the service of the customers. The air-conditioning system and the interior lighting are suspended from the existing ceiling and they are painted black. The floor is fitted with a special cement technique adding to the store’s industrial effect.

What makes this store really unique is the hand-made ironware shelf complex which is transformed depending on the products displayed every time. Metal spiral formed stands placed in a specific order hold the shelves which can be moved vertically. The shelves themselves are made of a handmade old form style wooden frame while the main part of them is covered either from glass or penetrated black metal sheet. Special iron structures fitted on the floor separate the united space in two divisions, allowing the visual contact. At the same time, the whole structural unit functions as a display one. Last but not least, the stands and the basis of the ironware structures are handmade processed boosting the highlights of naturality of the materials used.