Λευτέρης Μαρτάκης - αρχιτέκτων μηχανικός

Λευτέρης Μαρτάκης

Κατάστημα ρούχων "Θαλασσινού"

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ: 

Αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου | Σχεδιασμός εξοπλισμός καταστήματος | Μελέτη φωτισμού | Επίβλεψη

Κατάσταση έργου: Ολοκληρωμένο

Χώρα: Ελλάδα

Θέση: Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 91, Χίος



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Σ’ ένα παλαιό διώροφο κτίριο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, σ’ έναν αναπτυσσόμενα εμπορικά δρόμο της πόλης της Χίου, μεταφέρεται το επί πολλά χρόνια κατάστημα ένδυσης «Θαλασσινού». Το νέο ιδιόκτητο κτίριο, όπου και μεταφέρεται η επιχείρηση αποκαθίσταται τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του γνωρίσματα και υλικά κατασκευής.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην μοναδική όψη του κτίσματος (πρόσοψη επί κεντρικής οδού) είναι οι παρακάτω. Αποκαθίστανται και επαναχρωματίζονται τα ξύλινα κουφώματα όλων των ανοιγμάτων. Σκληβώνεται και συντηρείται το πέτρινο τμήμα του ισογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες γκρι πέτρες, τουρκικής προέλευσης, οι οποίες στηρίζουν τα τοξωτά τμήματα του ισογείου. Τα μασίφ σιδερένια τμήματα των φουρουσιών και κιγκλιδωμάτων του μοναδικού εξώστη του κτιρίου καθώς και οι διακοσμητικές σιδεριές που βρίσκονται τοποθετημένες στα τοξωτά τμήματα των ανοιγμάτων της όψης ισογείου, «καθαρίζονται» με αμμοβολή και επανατοποθετούνται στην αρχική τους θέση. Τέλος, δίνεται έμφαση στον αρχιτεκτονικό φωτισμό του κτιρίου τονίζοντας την καθετότητά του, τόσο από χαμηλά με την χρήση χωνευτών σποτ όσο και από ψηλά με εξωτερικά σποτ στενής δέσμης φωτός.

Το κατάστημα τοποθετείται στο ισόγειο του κτιρίου. Ο ενιαίος χώρος του ισογείου καταστήματος χωρίζεται σε δύο ίσα τμήματα διαχωρίζοντας την ένδυση ανδρών και γυναικών με ξεχωριστά δοκιμαστήρια σε κάθε ενότητα. Ο χαρακτήρας που του δόθηκε είναι ο βιομηχανικός, ενσωματώνοντας συγχρόνως στοιχεία από το παλιό κατάστημα, όπως για παράδειγμα τα ξύλινα βάθρα των βιτρινών καθώς και οι ξύλινοι πάγκοι εξυπηρέτησης και ταμείου. Η ψύξη-θέρμανση καθώς και ο φωτισμός του χώρου αναρτώνται από την οροφή και βάφονται μαύρα. Στο δάπεδο εφαρμόζεται πατητή τσιμεντοκονία γκρι χρώματος.

Αυτό που κάνει όμως ξεχωριστό το κατάστημα είναι το χειροποίητο, σιδερένιο σύστημα ραφιών το οποίο μετατρέπεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες των προϊόντων του καταστήματος. Μεταλλικοί ορθοστάτες τοποθετημένοι ανά συγκεκριμένη απόσταση φέρουν τα ράφια, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν κατακόρυφα, λόγω της μορφής τους ως σπείρες. Τα ράφια αποτελούνται από ξύλινο, παλαιωμένο πλαίσιο, ενώ το μεσαίο τμήμα τους καλύπτεται είτε από τζάμι, είτε από διάτρητη μαύρη λαμαρίνα. Ειδικές κατασκευές με πλαίσια από σιδηρούν οπλισμό και συρματόπλεγμα, πακτωμένα σε κάθετους ορθογωνικής διατομής κοιλοδοκούς, διαχωρίζουν τις δύο ενότητες, επιτρέποντας σε κάποιον να μπορεί να δει τι γίνεται δίπλα, ενώ συγχρόνως οι κατασκευές αυτές λειτουργούν ως προβολή προϊόντων.

Όλοι οι ορθοστάτες καθώς και οι βάσεις αγκύρωσής τους σε δάπεδο και τοίχους είναι πατιναρισμένοι ενώ οι υπόλοιπες μεταλλικές κατασκευές έχουν περαστεί ένα απλό διάφανο βερνίκι αναδεικνύοντας το ίδιο το υλικό καθώς και την επεξεργασία του για την ολοκλήρωση της κατασκευής.